کمکم به آغاز پنجمین سال از نسل نهم کنسولهای خانگی نزدیک میشویم. در این مقاله به بررسی نسل نهم بازی های ویدیویی از جنبههای مختلف خواهیم پرداخت با آپرا گیم همراه باشید.
در نوامبر سال ۲۰۲۰ و در بحبوحهی پاندمی کرونا، ابرکمپانیهای سونی و مایکروسافت به شکل رسمی کنسولهای جدید خود را روانهی بازار کردند. سونی مانند همیشه پسوند سادهی عددی را به عنوان نام کنسول جدید خود انتخاب کرد و مایکروسافت نیز تصمیم گرفت این بار کنسولهای خود را در دو سری X و S وارد بازار کند. بدین طریق نسل نهم کنسولها در این تاریخ عملاً آغاز شد و کنسولهای محبوب PS4 و Xbox One، بازنشسته شدند.
با آغاز هر نسل جدید، اتفاقات بزرگی در صنعت بازی رقم میخورد. پیشرفت سختافزاری باعث میشود شاهد بازیهایی با گرافیک بالاتر و وسعت بیشتر باشیم. پیشرفتی که به بازیسازان کمک میکند تا بازیهای جاهطلبانهتر و نوآورانهتر بسازند و برای این کار، مانعی در پیش روی خود نبینند. البته پیشرفت فقط به اینجا ختم نمیشود و در سالهای اخیر شاهد این بودهایم که سرویسهای ارائه شده توسط این کمپانیها نیز نقشی بسیار مهم در تحول بین نسلی ایفا کردهاند.
اکنون تقریباً در میانههای نسل نهم هستیم. حدود چهار سال از آغاز نسل نهم میگذرد و آبان امسال، رسماً وارد سال پنجم از این نسل خواهیم شد. بنابراین فرصت خوبی است تا نگاهی کلی به نسلی که در آن هستیم بیندازیم و ببینیم این نسل تا به حال چه چیزهایی به صنعت سرگرمی اضافه کرده است.
آیا شاهکاری که بعداً بتوان از آن به عنوان یادگاری نسل نهم یاد کرد عرضه شده است؟ آیا تغییر خاصی در صنعت بازی و شیوهی بازی کردن گیمرها ایجاد شده است؟ آیا کنسولهای نسل جدید موفق بودهاند تجربهای فراتر از کنسولهای نسل قبل را به گیمرها ارائه دهند؟ اینها همه سوالاتی هستند که در این مقاله به بررسی پاسخ آنها خواهیم پرداخت.
نسل نهم کنسولهای خانگی تاکنون ناامیدکننده بوده است
به چهارمین سال کنسول پلی استیشن 4 نگاهی بیندازیم، مجموعهای از بازیهای درخشان در دسترس آن قرار داشت تا این کنسول به انتخابی مسلم برای خرید به شمار برود. برای مثال بازی Horizon Zero Dawn، بازی Nioh، بازی Hellblade: Senua’s Sacrifice، بازی Gran Turismo Sport، بازی NieR: Automata، بازی Yakuza 0، بازی Resident Evil 7، بازی Uncharted: The Lost Legacy، بازی Wolfenstein 2: The New Colossus، بازی The Evil Within 2، بازی Assassin’s Creed Origins، بازی Injustice 2، بازی Sonic Mania و بازی Destiny 2 در میان عناوین درخشان این کنسول بودند.
اگر بخواهیم به سمت دیگری از این رقابت که از آن با نام “جنگ کنسولها” نیز یاد میشود نگاه کنیم باید یک نسل به عقبتر بازگشته و کنسول Xbox 360 را در نظر بگیریم که در چهارمین سال عرضه خود در سال 2009، گنجینهای از عناوین مختلف برای آن منتشر شده بود که برای مثال میتوان به بازی Resident Evil 5، بازی Batman: Arkham Asylum، بازی Borderlands، بازی Halo 3: ODST، بازی Forza Motorsport 3، بازی Dragon Age: Origins و بازی Shadow Complex اشاره کرد.
همهی این موارد تنها به یک سال از این کنسولهای مذکور خلاصه نشده و آنها تا پیش از ورود به سال چهارم طول عمر خود نیز عملکرد مطلوبی را از خود به نمایش گذاشته بودند. تا پیش از رسیدن به سال چهارم هر کدام از دو کنسول Xbox 360 و PS4 به طور پیوسته با بازیهای باکیفیت و بزرگ فرست پارتی و ترد پارتی پشتیبانی شده و هر دوی آنها دارای عناوینی بودند که روی سختافزارهای نسل گذشته در دسترس نبودند.
برای پلی استیشن عناوینی چون بازی Bloodborne، بازی Batman: Arkham Knight، بازی Fallout 4، بازی The Witcher 3: Wild Hunt، بازی Uncharted 4: A Thief’s End، بازی Dark Souls 3، بازی Overwatch، بازی Dishonored 2 و بازی Titanfall 2 تعدادی از آثار قابل ملاحظه این کنسول به شمار میرفتند. از طرف دیگر برای کنسول ایکس باکس 360 نیز آثاری چون نسخه اول و دوم Gears of War، بازی Fallout 3، بازی The Elder Scrolls 4: Oblivion، بازی Fable 2، بازی Mass Effect، بازی Forza Motorsport 2، بازی Grand Theft Auto 4، بازی Left 4 Dead، بازی Dead Space، بازی The Orange Box، بازی BioShock، بازی Burnout Paradise و بازی Halo 3 مثالهایی از آن محسوب میشوند.
نسل نهم بازی های ویدیویی کنسولهای خانگی
اکنون بیایید همین مسئله را با نسل نهم کنسولهای خانگی مورد مقایسه قرار دهیم. در سال چهارم انتشار دو کنسول پلی استیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس و اس هستیم و با توجه به این موضوع که چرخه طول عمر کنسولهای خانگی معمولا 7 الی 8 سال به طول میانجامد، تقریبا به نیمه نسل حاضر رسیده و حتی اندکی نیز از این بازه زمانی عبور کردهایم. آیا این دو کنسول به مانند هر کنسول دیگری که از آن انتظار مشابهی میرود تاکنون و در این نقطه از چرخه عمر خود موفق شدهاند مجموعهای از بازیهای باکیفیت که در نسل سختافزارهای قبلی موجود نباشند را در اختیار مخاطبین خود قرار دهند؟
چهار سال از شروع نسل نهم گذشته و اکنون تازه به نقطهای رسیدهایم که به نظر میرسد بازیهای بزرگ کمکم عرضه به صورت بین نسلی را رها نموده و تنها روی نسل فعلی تمرکز خود را معطوف کردهاند. حال آن که عناوینی چون بازی Call of Duty: Black Ops 6، بازی Sonic X Shadow Generations و آثاری دیگر، همچنان به صورت بین نسلی عرضه خواهند شد و به نظر میرسد سازندگان آنها هنوز از عملکرد عناوین خود تنها روی سختافزار نسل فعلی مطمئن نیستند.
البته که باید به این مورد نیز اشاره داشته باشیم که سال 2023، سال بسیار خوب از منظر عرضه بازیهای جدید بود و شاید بهترین سال در نسل فعلی به شمار میرفت. با این حال بسیاری از عناوین که در سال گذشته نیز منتشر شدند، بازیهایی نبودند که بتوانید آنها را تنها روی کنسولهای نسل فعلی تجربه نمایید.
حتی اگر بخواهیم تعدادی از بازیهای باکیفیت شرکت نینتندو را از قضیه مستثنی کنیم، بازیهای بزرگ جدید دیگری بودند که به صورت بین نسلی منتشر شدند که از جمله آن میتوان به بازی Resident Evil 4 Remake، بازی Street Fighter 6، بازی Armored Core 6: Fires of Rubicon، بازی Hogwarts Legacy، بازی Like a Dragon: Ishin! و مواردی دیگر اشاره داشت.
حتی بازی چون Star Wars Jedi: Survivor قرار است برای کنسولهای نسل قبل منتشر شود. و این در امتداد ترند روز قرار میگیرد که سازندگان و ناشران بسیاری از این عناوین تصمیم میگیرند به جای عرضه آثار خود تنها برای کنسولهای نسل فعلی، آنها را به صورت بین نسلی عرضه کنند و تنها چند مورد در این قضیه استثنا محسوب میشوند.
در مدت زمانی که از انتشار نسل نهم کنسولهای خانگی گذشته، هر دو کنسول پلی استیشن 5 و ایکس سری ایکس و اس نتوانستهاند وجود خود را توجیح نمایند حال آن که از قیمت نسبتا بالایی نیز برخوردار هستند. با این حال بسیار سادهلوحانه، سطحینگرانه و احمقانه است اگر بخواهیم فاکتورهایی را که منجر به ایجاد چنین شرایطی شدهاند نادیده بگیریم. دنیا دو سال با پاندمی بیماری کووید یا کرونا درگیر مبارزه بود که همین موضوع به صورت کامل، روند و برنامههای ساخت بازیهای بزرگ را با اختلال همراه کرد. از طرف دیگر طولانیتر شدن و بالاتر رفتن هزینه ساخت بازیها موجب شده تا از تعداد بازیهای AAA از طرف سازندگان و ناشران به صورت کلی کاسته شود.
با این حال حقیقت غیرقابل انکار بدین شرح است که تا این لحظه از نسل نهم کنسولهای خانگی نمیتوان دلیل قابل توجهی برای ارتقای کنسول پلی استیشن 4 خود به نسل فعلی حداقل تا پیش از سال گذشته پیدا نمایید. تاکنون به ندرت بازی جدیدی منتشر شده که فرصت تجربه آن را از دست داده باشید و حتی اکنون نیز عناوین پرتعدادی وجود دارند که میتوانید آن را در کنسول نسل قبلی خود تجربه نمایید.
چهار سالهی ابتدایی نسل نهم بازی های ویدیویی برایمان چه داشته است؟
اما چهار سالهی ابتدایی نسل نهم برایمان چه داشته است؟ اولین نامی که به ذهنم میآید بازی Demon Souls است که در سال ۲۰۲۰ برای کنسول پلی استیشن ۵ به طور انحصاری عرضه شد. سونی تلاش کرد تا با عرضهی عناوینی مانند Spiderman 2 در سال ۲۰۲۳ و Stellar Blade در سال جاری، ویترین بازیهای انحصاری خود را جذاب نگه دارد. علیرغم جذابیتهای این بازیها، به نظر نمیرسد هنوز هم کسی به خاطر تجربهی آنها حاضر باشد کنسول جدید سونی را خریداری کند.
از سوی دیگر عناوینی مانند Starfield که قرار بود برگ برندهی مایکروسافت در نسل نهم باشند نیز عملکرد جالبی نداشتند و نتوانستند انتظارات مخاطبان را برطرف کنند. مجموعهی Forza هم با وجود اینکه همیشه باکیفیت بوده، آنقدری نمیتواند سلیقهی عامه را دربرگیرد که دلیلی برای خرید یک کنسول باشد.
بازیهای Third Party خوبی تا اینجای نسل نهم تولید شدهاند، اما مجدداً باید گفت اکثر این بازیها، سلیقهی عامه را دربرنمیگیرند. برای مثال بازی Alan Wake 2 با وجود کیفیت بسیار بالای خود نتوانست فروش قابلتوجهی داشته باشد. Baldur’s Gate 3 عنوانی فوقالعاده باکیفیت بود که فقط برای گروه خاصی از گیمرها ساخته شده است. عناوینی مانند Call of Duty یا FIFA هم که معمولاً تا چندین سال پس از پایان یک نسل، برای کنسولهای نسل قبل هم منتشر میشوند و نمیتوانند دلیل کافی برای خرید یک کنسول جدید باشند.
با معرفی نسخهی ششم Grand Theft Auto، به نظر میرسد این روند، سال دیگر بالاخره خاتمه یابد و بسیاری فقط برای تجربهی این بازی، سراغ خرید کنسول جدید بروند. این نسل به چند بازی فوقمحبوب مانند GTA و چند عنوان شاهکار نیاز دارد تا حسابی جان بگیرد. سونی همواره به خاطر بازیهای انحصاری باکیفیتش شهرت داشته، اما در حال حاضر تعداد این بازیها بسیار کماند.
مایکروسافت هم با عرضهی کنسول Xbox Series S در این نسل، باعث شد گیمرهای به اصطلاح کژوال هم بتوانند با هزینهی کم از بازیهای نسل جدید بهره ببرند. شرایط برای سورپرایزهای بزرگ کاملاً مهیاست و پتانسیلهای نسل نهم نیز بالاست؛ حال باید دید تا چه حد از این پتانسیلها استفاده خواهد شد.
جمع بندی
در کنار همه این موارد، صنعت بازی به زودی با انتشار کنسول نسل بعدی شرکت نینتندو، جانی دوباره میگیرد. این کنسول که هماکنون از آن با نام سوییچ 2 یاد میشود قرار است تا قبل از آپریل 2025 رونمایی شود و انتظار میرود تا قبل از انتهای سال آینده منتشر شود. همین موضوع سبب میشود موجی از بازیهای قدرتمندی انحصاری در راه این کنسول قرار داشته باشد و از طرفی چنانچه شایعات حقیقت داشته باشند و کنسول سوییچ 2 به اندازه کافی قدرتمند باشد، پشتیبانی عناوین ترد پارتی را نیز به صورت کامل در اختیار خواهد داشت.
در نهایت، این موضوع که مجبور بودیم نیمی از چرخه کامل یک نسل را منتظر بمانیم تا نسل نهم کنسولهای خانگی سرانجام به صورت جدی کار خود را آغاز نمایند بسیار ناامیدکننده محسوب میشود. این موضوع به معنای واقعی کلمه بیسابقه بوده و هیچ کدام از کنسولهای خانگی نسلهای پیشین چنین مدت زمان طولانی را نیاز نداشتند تا سرانجام بازیهای خود را ارائه کنند. احتمالا طی چهار سال آینده، سر و کله کنسول PS6 و ایکس باکس بعدی نیز پیدا میشود که در نوع خود بسیار عجیب و دیوانهوار محسوب میشود، زیرا چنان به نظر میرسد که نسل نهم کنسولهای خانگی به تازگی کار خود را آغاز کردهاند.