دنیای بازیهای ویدئویی به عنوان یک صنعت پررونق، همواره با تحولات و نوآوریهای فراوانی همراه بوده است. کنسولهای بازی، به عنوان یکی از ارکان اصلی این صنعت، نقش بسزایی در شکلدهی به تجربههای سرگرمی ما ایفا کردهاند. این مقاله به بررسی پرفروشترین کنسولهای تاریخ میپردازد با آپرا گیم همراه باشید.
پرفروش ترین کنسول های تاریخ
پلی استیشن 2 با ۱۵۷.۶۸میلیون دستگاه
سونی پلی استیشن 2 با فروش ۱۵۷.۶۸ میلیون دستگاه، پرفروش ترین کنسول بازی جهان است. این کنسول بازی به طور رسمی در سال 2000 عرضه شد که یک سال زودتر از رقیب خود (یعنی Xbox اصلی) بود. البته PS2 تا سال ۲۰۰۶ همچنان در قفسههای فروشگاهها بود و جزو پرطرفدارترین کنسولها بین علاقهمندان به بازیهای ویدئویی بود.
پلی استیشن ۲ همچون انقلابی در صنعت بازیهای ویدئویی بود و بازیهای سه بعدی و پیشرفتهای را ارائه داد که آن زمان حتی کسی تصورش را هم نمیکرد. این بازیها، گیمپلی واقعی و کیفیت بالایی داشتند و مورد تحسین گیمرها قرار گرفتند. معروفترین بازی پلی استیشن ۲ که فروشی بالغ بر ۱۷.۳۴ میلیون نسخه داشت، اتومبیلدزدی بزرگ: سن آندریاس بود. سایر بازیهای پرطرفدار این کنسول نیز شامل بازی خدای جنگ، سایه کلوسوس، شیطان هم میگرید، ندای وظیفه و مدال افتخار بودند.
پلی استیشن 2 به عنوان بهترین کنسول برای بازی در آن زمان شناخته شد چرا که دارای ویژگی جالب استفاده از DVD پلیر بود. این به این معناست که علاوه بر بازی کودکان و نوجوانان، والدین نیز میتوانستند این کنسول را خریداری کنند تا با آن DVDهای مورد علاقهشان را تماشا کنند. البته قیمت پلی استیشن 2 کمی گرانتر از یک DVD پلیر رده بالا بود.
نینتندو DS با ۱۵۴.۰۲ میلیون دستگاه از پرفروش ترین کنسول های تاریخ
سال عرضه: ۲۰۰۴
اگر تا اینجای مقاله همراه بودهاید احتمالا متوجه یک ویژگی بارز در سیاستهای نینتندو شدهاید. در بازاریابی، استراتژیای به نام اقیانوس قرمز و آبی وجود دارد. برخلاف اقیانوس قرمز که یک بازار شلوغ و بهشدت رقابتی است، اقیانوس آبی بازاری است که هنوز خیلیها به آن وارد نشدهاند. جایی که شما بهجای اینکه تمرکزتان روی پیشبینی قدم بعدی رقیبتان باشد، با خیال راحت میتوانید ایدههای خود را پیاده کنید. چون اصلا رقابت جایی در اقیانوس آبی ندارد. نینتندو در طول نسلها به شیوههای مختلف از این استراتژی استفاده کرده است و میتوان نینتندو DS را شروع این استراتژی دانست.
علاوهبر طراحی متفاوت نیتندو دیاس شامل دو صفحهنمایش (یکی نقش نمایشگر و دیگری صفحه لمسی را داشت)، بازیهای این کنسول نیز برای طیف سنی وسیعی از افراد طراحی شده بودند. این استراتژی مخصوصا با ظهور رقبای جدید در بازار کنسولها و ضعف گیمکیوب حسابی به کمک نینتندو آمد.
البته این اقیانوس آبی خیلی زود با حضور سونی در بازار کنسولهای دستی قرمز شد. خیلیها بهدلیل سختٰافزار قوی PSP آن را برندهی نسل میدانستند که البته بهدلیل ویژگیهایی که پیشتر اشاره شد، این اتفاق رخ نداد. نینتندو دیاس تا امروز پرفروشترین کنسول دستی دنیا است.
پلی استیشن 4 تعداد 118.7 میلیون نسخه
پرفروش ترین کنسول های تاریخ -کنسول PS4 در نوامبر 2013 عرضه شد و توانست به میزان فروش حدود 118.7 میلیون واحد برسد. ارائه یک مجموعه قدرتمند از بازیهای جدید و رده بالا که هنوز هم پرطرفدار هستند، مطمئنا در فروش بالای این محصول، نقش مهمی ایفا کرده است. این مجموعه شامل برخی از موفقترین بازیهای تاریخ نظیر بلادبورن، خدای جنگ، رد دد ریدمپشن ۲، پرسونا ۵، آنچارتد ۴ و هورایزن زیرو داون بود. سونی همچنین حق انحصاری بازی محبوب (بازسازی فاینال فانتزی ۷) را داشت که باعث شد افراد زیادی به خاطر این بازی به خرید این کنسول روی بیاورند.
از این گذشته، یکی دیگر از دلایل محبوبیت بالای این کنسول، قابلیت بازی چند نفره آنلاین بود. وجود رابط کاربرپسند نیز به این کنسول کمک کرد تا جذابیت گسترده خود را افزایش دهد. PS4 با پخش کننده Blu-ray عرضه شد و میتوانست برنامههای پخش جریانی مانند Netflix را دانلود کند. این ویژگی جدید، برای طرفداران فیلم و سریال بسیار خوشایند بود.
کنسول پلی استیشن ۴ در سه مدل فت، اسلیم و پرو به بازار عرضه شده است که این مدلها تفاوتهای جزئی با هم دارند. بسته به ویژگیها و قیمت مد نظرتان، میتوانید یکی از این کنسولها را انتخاب و خریداری کنید.
گیم بوی / گیم بوی کالر با ۱۱۸.۶۹ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۱۹۸۹
پرفروش ترین کنسول های تاریخ – نینتندو بعد از Game & Watch، اولین کنسول دستی خود، به سراغ طراحی گیمبوی رفت. کنسولی که هر چند با وجود طراحی ساده و صفحهنمایش سیاه و سفید از رقبای خود عقب بود، اما طول عمر باتری ۳۰ ساعتهی آن برای تجربهی طولانیمدت بازیهای آنلاین، بسیار کارآمد بود. نینتندو در طول سالها نسخههای بهبود یافتهی مختلفی از گیم بوی عرضه کرد و درنهایت ۹ سال بعد و با عرضه گیم بوی کالر، رنگ بالاخره به این کنسول دستی محبوب آمد. طبق آماری که نینتندو منتشر کرد، حدود ۴۶ درصد از دارندگان کنسول گیم بوی بانوان بودند که در مقایسه با کنسول NES رشد ۱۷ درصدی داشت و خبر از محبوبیت این کنسول بین عموم مردم میداد.
بازیهای تأثیرگذار و محبوب زیادی برای گیمبوی منتشر شدند. از شناختهشدهترین آنها میتوان به سوپر ماریو لند، Castlevania: The Adventure، The Legend of Zelda: Link’s Awakening و تتریس اشاره کرد. گیم بوی همچنین محل تولد Pokémon، یکی از محبوبترین مجموعههای نینتندو بود.
نینتندو سوییچ با ۱۰۳.۵۴ میلیون دستگاه
شرکت نینتندو دستگاه Wii U را به بازار عرضه کرده بود اما نتوانست بازتاب خوبی از مخاطبان خود دریافت کند و به فروشی که مد نظر داشت برسد. در نتیجه تصمیم گرفت کاستیهای خود را در کنسول جدیدش برطرف کند و کنسول نینتندو سوییچ را با ویژگیهای جدید و بازیهای اختصاصی ارائه دهد.
نینتندو سوییچ در مارس 2017 عرضه شد و در دسترس عموم قرار گرفت. این کنسول توانست به فروشی بالغ بر ۱۰۳.۵۴ میلیون واحد دستگاه برسد و در لیست پرفروش ترین کنسول های تاریخ جهان قرار بگیرد. در حقیقت نینتندو سوییچ اولین کنسول هیبریدی یا ترکیبی در جهان محسوب میشود. منظور از ترکیبی این است که نینتندو سوییچ هم یک کنسول خانگی با قابلیت اتصال به تلویزیون بود و هم یک دستگاه قابل حمل بود. این یک نوآوری بزرگ در طراحی کنسول بود و به عنوان نقطه قوت و دلیل موفقیت این کنسول پرطرفدار شناخته میشود.
صفحه نمایش با ابعاد 6.2 اینچ و وضوح HD نیز کمک میکرد که گیمرها، تجربه بهتری از بازی داشته باشند. وجود بازیهای جدید، اختصاصی و محبوبی همچون افسانه زلدا: نفس وحش، سوپر ماریو ادیسه و ویچر ۳: وایلد هانت نیز در موفقیت آن نقش داشتند و باعث محبوبیت روزافزون این کنسول شدند.
بدون شک نینتندو سوییچ یکی از منحصربهفردترین کنسولهای تاریخ است که به مخاطبانش این امکان را میدهد که حین نشستن روی مبل در خانه یا زمانی که بیرون از خانه هستند، از بازیهای جذاب و مورد علاقهشان لذت ببرند. این کنسول توانست در زمینه رکورد فروش، از Xbox One و بسیاری دیگر از کنسولها پیشی بگیرد و در مدت کوتاهی به شهرت جهانی برسد. فروش این همه واحد دستگاه به این سرعت یک دستاورد قابل توجه برای این شرکت محسوب میشود.
پلی استیشن با ۱۰۲.۴ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۱۹۹۴
بگذارید قبل از ادامهی بحث کمی از ماجرایی که به تولد پلی استیشن منجر شد، بگویم. سونی طی کنفرانسی از همکاریاش با نینتندو برای ساخت یک درایو سیدی برای سوپر نینتندو خبر داد. درست یک روز پس از این اتفاق، نینتندو اعلام کرد که سونی را از پروژه کنار گذاشته و بهجای آن با فیلیپس، یکی از رقبای سونی همکاری خواهد کرد. جدا از اختلاف دو شرکت بر سر حق مالکیت، نینتندو نگران بود که سونی از شهرتش برای قدم گذاشتن در بازار کنسولها استفاده کند.
موضوعی که بعدها توسط یکی از مدیران سونی تایید شد. اما باز هم این اقدام نینتندو چندان از دید عموم خوشایند نبود. سونی در پاسخ به این عمل نینتندو، تصمیم گرفت تا کنسول خودش را طراحی کند. سونی مسیر سختی را در پیش داشت. چرا که نهتنها در این بازار زیاد شناختهشده نبود، بلکه مقامات قدیمی سونی با این ایده مخالف بودند. درنهایت اما با وجود تمامی این چالشها، کنسول پلی استیشن متولد شد و با موفقیت تجاری زیادی همراه بود.
در حالی که سونی بین تمرکز روی بازیهای دوبعدی و سهبعدی مردد بود، بازی Virtua Fighter که یک اثر مبارزهای سهبعدی از سگا بود، روزبهروز در بازار ژاپن محبوبیت بیشتری پیدا میکرد. همین بازی باعث شد که تیم سونی تصمیم نهایی و مسیری که میخواهند در آن حرکت کنند را شناسایی و به سوی آن حرکت کنند. همین ویژگی درکنار جایگزینی سیدی بهجای کارتریجهایی که حجم کمی درون خود جا میدادند، توجه سازندگان را به این کنسول جلب کرد.
پروسهی آسانتر ساخت بازیها برای پلی استیشن به همراه تنوع بالای آثار آن به محبوبیت بالای آن در دهه ۹۰ میلادی منجر شد. پلی استیشن اولین کنسولی است که به فروش بیش از ۱۰۰ میلیون دستگاه رسیده است و پرفروشترین بازی آن گرن توریزمو است؛ یکی از قدیمیترین مجموعههای سونی که اخیرا جدیدترین نسخهی آن نیز بهصورت انحصاری برای پلی استیشن ۴ و پلی استیشن ۵ منتشر شده است.
Nintendo Wii – تعداد 101.53میلیون نسخه
ولی زمانی که نینتندو وی را عرضه کرد، نظرها عوض شد و بعد از استفاده مردم از این دستهها، دیدند که استفاده از کنترلهای حرکتی به جای دستههای بازی ساده یا همون کلاسیک خودمون، تجربه خفنی بوده که همین موضوع تاثیر خیلی زیادی در فروش این کنسول گذاشت و همین نوآوری در تولید دسته باعث شد این کنسول در شرکت نینتندو خیلی پرفروش بشه.
بازیهایی مثل Wii Fit، Wii Sports و Just Dance که از بازیهای انحصاری نینتندو وی بودن و با تمرکز روی کنترل با استفاده از حرکت ساخته شده بودند، فروش فوق العادهای داشتند و هر کدوم از اونا بیشتر از ده میلیون نسخه فروختند. جدا از این نوع بازیها که با تمرکز به حرکت ساخته شدند، بازیهای خیلی خوب دیگهای مثل Donkey Kong Country Returns ،WarioWare Smooth Moves و … از دسته بازیهایی بودند که خیلی کمتر درموردشون صحبت شد ولی انقدر بازیهای خوبی هستند که حداقل یکبار هم که شده، ارزش تجربه کردن رو داشته باشن، و همه این موارد دست به دست هم دادن تا در نهایت کنسول نینتندو وی تبدیل شد به پرفروش ترین کنسول تاریخ نینتندو.
PlayStation 3 – تعداد 87 میلیون نسخه
تازه قسمت جالبش اینه که همه کنسولهای رقیب پلی استیشن 3، یعنی Xbox 360 و Nintendo Wii، از پرفروش ترین کنسول های تاریخ در جهان هستند و اگر 5 کنسول بازی پرفروش بعد از پلی استیشن 3 رو هم بخوایم به لیستمون اضافه کنیم، میبینیم که هر کنسول بازی نسل هفتم، واقعا پرفروش بودند و به همین دلیل میگیم در نسل هفتم کنسولها، رقابت خیلی سخت بوده.
ایکس باکس ۳۶۰ با ۸۵ میلیون دستگاه
سال عرضه: ۲۰۰۵
نگاهی به تاریخ صنعت ویدیو گیم ثابت میکند که یک برند همیشه نمیتواند در اوج بماند و همیشه سر و کلهی رقیبی سرسخت پیدا میشود. همین رقابت است که این صنعت را سرپا نگه داشته و بدون آن صنعت ویدیو به فراموشی سپرده میشد. موفقیتی که سونی با پلی استیشن ۱ بهدست آورد، باعث شد که مایکروسافت تصمیم بگیرد برای رقابت با سونی و با کنسول بازی ایکس باکس وارد صنعت کنسولهای خانگی شود. این اقدام درنهایت به یکی از بحثبرانگیزترین رقابتهای قرن بیست و یک در صنعت ویدیو گیم تبدیل شد و تا امروز همچنان ادامه دارد.
مایکروسافت راه سختی را در پیش داشت و پلی استیشن ۲ تا سال ۲۰۰۵ توانست به فروش ۷۱ میلیون دستگاه برسد. این در حالی بود که تعداد ایکس باکسهای فروش رفته حدود ۲۰ میلیون نسخه بود.
نسل هفتم ورق برگردانده شد و مایکروسافت با ایکس باکس ۳۶۰ از پلی استیشن ۳ جلو زد. از برتریهای ایکس باکس ۳۶۰ نسبت به پلی استیشن ۳ میتوان به سرویس آنلاین بهتر، اجرای بهتری بازیها، حسگر حرکتی کینکت و آثار انحصاری قدرتمند از جمله Halo 3 اشاره کرد. البته سونی از اواسط نسل و با آثار انحصاری قدرتمند مانند Uncharted و Metal Gear Solid 4 کمبود عناوین جذاب و سرگرمکننده را جبران کرد.
از طرف دیگر ماجرا، برای مایکروسافت هم همه چیز گل و بلبل نبود و اگر شما هم از دارندگان ایکس باکس ۳۶۰ بودید، به احتمال خیلی زیاد با حلقهی مرگ (Ring of Death) آشنایی دارید. مایکروسافت تا حدی پیش رفت که گارانتی سه ساله برای کنسولهای خود در نظر گرفت و با برگرداندن کنسولهای دارندگان، مشکل را حل کرد.
PSP با ۸۲ میلیون دستگاه از پرفروش ترین کنسول های تاریخ
سال عرضه: ۲۰۰۴
در جریان مراسم E3 سال ۲۰۰۳، سونی برای اولینبار PlayStation Portable را معرفی کرد. پلتفرمی مولتیمدیا که فقط به اجرای بازیها خلاصه نمیشد و پخش فیلم و موسیقی هم ازطریق آن امکانپذیر بود.
هر چند سونی در بازار کنسولهای خانگی موفقیت زیادی بهدست آورده بود، اما برای ورود به بازار کنسولهای دستی با رقیب سرسختی روبهرو بود؛ نینتندویی که برای دو دهه این بازار را بهطور تمام و کمال در اختیار داشت. بااینحال PSP موفق شد که بهعنوان اولین رقیب جدی کنسولهای دستی نینتندو شناخته شود. سختافزار PSP بهشدت توجه همه را به سمت خود جلب کرد به طوری که حتی قیمت زیاد آن نسبت به رقیب آن زمانش، نینتندو DS، کمتر به چشم میآمد.
البته PSP اولین تلاش سونی برای ورود به بازار کنسولهای دستی نبود و قبل از آن، کنسول بازی دستی Pocket Station ساخته شده بود که تنها در ژاپن عرضه شد. پاکت استیشن بیشتر بهعنوان یک کارت حافظه برای پلی استیشن ۱ استفاده میشد که امکان تجربهی تعدادی مینی گیم هم روی آن وجود داشت. پس نمیتوان آن را یک اقدام جدی از طرف سونی قلمداد کرد.
در طول سالها سونی با آپدیتهای متعدد برای مبارزه با هکرها، طراحی و عرضهی نسخههای بهبود یافتهی ظاهری و سختافزاری و بازیهای انحصاری متعدد، توجه لازم را به PSP نشان داد. پس از ده سال، پیر شدن این کنسول بازی کم کم خودش را نشان داد و بالاخره پلی استیشن ویتا جای آن را گرفت. البته سونی تا سال ۲۰۱۶ به پشتیبانی از PSP ادامه داد.
کنسول PSP با اینکه نتوانست به اندازهی نینتندو دیاس فروش داشته باشد، اما بهعنوان اولین رقیب جدی نینتندو در بازار کنسولهای دستی، توانست عملکرد خوبی از خود بهجای بگذارد.