سری Need for Speed را میتوان به عنوان یکی از محبوبترین عناوین ژانر ریسینگ نام برد. عنوانی که در سال ۱۹۹۴ متولد شد و تا به امروز ۲۵ شماره مختلف از آن منتشر شده است. در طول این سال ها مدام شاهد تغییرات گوناگون این سری بوده ایم. از تغییر استودیو سازنده گرفته تا تغییر ژانر بازی از یک آرکید به یک عنوان شبیه سازی و بالعکس. اما جدای از تمام این موارد میتوان با قاطعیت گفت که در چند سال اخیر سری NFS بدترین روز های حیات خودش را سپری کردهاست.
شماره های اخیر به شدت دچار افت شده اند و دیگر بازی جایی در برنامه عرضه سالیانه شرکت EA ندارد. با این حال بعد از گذشت سه سال از عرضه آخرین شماره از بازی، نوبت به یک شماره جدید با نام Need for Speed: Unbound رسیده است. عنوانی که توسط استودیو خوش نام Criterion توسعه یافته و به صورت انحصاری برای کنسول های نسل نهمی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس|اس در کنار PC منتشر شده است. در ادامه قصد داریم به نقد و بررسی این عنوان بپردازیم، پس با سایت آپرا گیم همراه باشید.
برای خرید اکانت قانونی Need For Speed Unbound برای PS5 کلیک کنید.
مروری بر سری نید فور اسپید
اولین بار که یک بازی با نام Need For Speed عرضه شد، سال ۱۹۹۴ بود که البته با عنوان The Need For Speed، در اختیار کاربران پلی استیشن ۱ قرار گرفته بود. تیم سازنده بازی را یک استودیو کانادایی از الکترونیک آرتس (Electronic Arts) تشکیل داده بود و طراحی آن نیز برای زمان خود، یک پیشرفت بزرگ در عرصه بازیهای ویدیویی محسوب میشد. با این حال، این بازی درباره مسابقات خیابانی نبود و افراد کمی بازیهای فوقالعاده قدیمی این سری را به خاطر دارند؛ طوری که احتمالا شما سری نید فور اسپید را با بازی Need For Speed Underground بشناسید.
در واقع دوره بازیهای Need For Speed در کنسول پلی استیشن 2 فوقالعاده درخشان بود و در آن زمان، شاهد عرضه عناوین خاص و درجه ۱ بسیاری مثل Most Wanted و دنباله آن، Carbon بودیم. این عناوین همگی دارای ویژگیهای خاصی بودند که شاید بتوانیم گرافیک بالا (برای آن زمان)، گیم پلی جذاب و همچنین سیستم ارتقا را از مهمترینهای آن بدانیم. اما در حقیقت چیزی که باعث میشد تا بازیکنان بیشتر مجذوب Need For Speed شوند و از آن نهایت لذت را ببرند، داستانی بود که برای هرکدام از این عناوین در نظر گرفته شده بود. چیزی که دیگر در عناوین نسل بعدی ندیدیم.
هنگامی که بازیهای جدید سری نید فور اسپید برای کنسول پلی استیشن 3 و ایکس باکس 360 عرضه شدند، تمرکز کامل آنها روی گیم پلی بود. دیگر داستانی از دزدیدن ماشین، گرفتن منطقهها و همچنین شخصیتپردازی خاصی نبود که فرد را تا ساعتها پای بازی میخکوب کند. به خاطر دارید که هنگام تجربه Need For Speed Most Wanted 2005 وقتی که BMW شخصیت اصلی را دزدیدند چه حسی داشتید؟
این حس دیگر در بازیهایی مثل Need For Speed Hot Pursuit و Rivals وجود نداشت. سازندگان فقط یک جاده به شما نشان داده و ماشینهایی را در اختیار شما قرار میدادند؛ همین! (البته به جز Need For Speed The Run). حتی در یکی از بازیها که (متاسفانه) Need For Speed Most Wanted 2012 نام داشت، شما حتی سیستم درست حسابی برای پیشرفت و ارتقا نداشتید و هر نقطه از نقشه بازی میتوانستید یک ماشین برای خود پیدا کنید! پلیسهای داخل بازی هم که واقعا بهتر است هیچ صحبتی درباره آنها نکنیم.
با این وجود سال ۲۰۱۵ بود که استودیو گوست گیمز (Ghost Games) تصمیم گرفت تا مجددا داستان را وارد داستان کند و به کلی سیستم عناوین سری Need For Speed تغییر کرد؛ طوری که هنوز هم از طراحی Need For Speed 2015 به عنوان یکی از بهترینها در سری یاد شده و حتی سطح گرافیک آن با نسخههای بعدی مقایسه میشود!
در واقع هر سه عنوان 2015، Payback و Heat تقریبا با یک سبک سیستم برای کنسولهای نسل هشت ساخته شده بودند، در حالی که اینبار استودیو کرایتریون گیمز، تصمیم گرفته تا یک طرح تازه را به ترکیبی از سبک گذشته خود بزند؛ چیزی که حاصل آن Need For Speed Unbound شده و نظر بسیاری از طرفداران را جلب کرده است.
نید فور اسپید آنباند: ترکیبی از خاطرات و نوآوری در دنیای اتومبیلرانی
نید فور اسپید آنباند، دقیقا مثل پسوندش یک بازی افسارگسیخته است. بازیای که بدنامی بازیهای گوست گیمز در ۱۰ سال گذشته را با خودش نمیکشد بلکه آن را مثل یک زره تنش میکند و جلو میآید. نید فور اسپید ۲۰۱۵ یک بازی تماما آنلاین بود که خیلیها را به این خاطر شاکی کرد.
بازی بعدی یا نید فور اسپید پیبک مشکلات جدی در زمینه داستانگویی و نحوه لولآپ کردن داشت و هیت هم جدای از تمام اینها، واقعا آنقدر بازی خوشساختی نبود و سیستم Heat در آن درست پیاده نشده بود. حالا آنباند را داریم که با این که شاید در ظاهر همان هیت در یک پوسته جدید باشد، اما در عمل بسیار بازی خوشساختتری از آب در آمده است.
اولین چیزی که توجهتان را در آنباند جلب میکند جلوههای گرافیکی جدید و افکتهای گرافیکی نیست. اولین تغییر بزرگ نید فور اسپید در سالهای اخیر این است که بالاخره اتومبیلها واقعا راه میروند و حس رانندگی را به شما میدهند. بازیهای اخیر نید فور اسپید همگی یک سیستم رانندگی وحشتناک و عذابآور داشتند که باعث میشد هندلینگ ماشینها کند و بعضا غیرقابل تحمل باشد؛ طوری که انگار ماشینها همیشه با آهنربا به سمت زمین کشیده میشوند. یکی از ویژگیهای مثبت آنباند این است که دیگر چنین حسی را القا نمیکند.
برعکس، بازی حتی شما را تشویق میکند تا در مسابقات تا جایی که میتوانید سریعتر حرکت کنید، در پیچهای خطرناک دریفت بکشید و برای رسیدن به جایگاه اول ریسک کنید. این هیجان مضاعف در فرار کردن از دست پلیسهای بازی هم جواب میدهد که در ادامه مفصلتر به آن میپردازیم.
برای کسانی که سالهاست نید فور اسپید بازی نکردهاند، باید تاکید کنم که آنباند یک فورتزا هورایزن جدید نیست. این بازی ترکیبی از بهترین ویژگیهای نید فور اسپیدهای اخیر است که با اسانس کرایتریون گیمز، یعنی بازیهایی مثل Burnout Paradise ترکیب شده و در نهایت هم به طرز عجیبی حس و حال نید فور اسپیدهای قدیمی مثل آندرگراند 2 و موست وانتد را القا میکند.
شاید در اولین برخورد چنین حسی را نداشته باشید اما با گذر زمان، احتمالا شما هم با من همنظر باشید که سازندهها نگاه ویژهای به دلیل موفقیت نید فور اسپیدهای قدیمی داشتهاند. آنباند نه بلکلیست ۱۵ نفره موست وانتد را دارد و نه حتی داستان قابلی برای تعریف کردن. اما با این وجود یک درس را به خوبی یاد گرفته است؛ نید فور اسپید همیشه درباره مسابقات خیابانی بوده است
روند داستانی بازی Need For Speed Unbound
بااینحال داستان Unbound در مورد گروهی سهنفره است که خود را یک خانواده میدانند، اما در انتها شاهد خیانت یکی از اعضا هستیم و پس از گذشت دو سال و بهصورت اتفاقی، بازیکن که در نقش کاراکتری شخصیسازی شده قرار گرفته است، وارد مسابقات خیابانی میشود. ازاینرو عزم خود را جزم میکند تا انتقام بگیرد. بخش تکنفره بازی بهخاطر ساختار داستانی در چهار هفته روایت میشود.
در انتهای هر هفته، یک مسابقه Qualifier در انتظار شما است و در انتهای هفته چهارم هم باید Grand Final را کامل کنید. حال در طول هر هفته، تعدادی مسابقه در روز و تعدادی مسابقه در شب تدارک دیده شده است. ساختار مسابقات روز و شب تقریبا یکی است و تنوع خوبی دارند. از مسابقات Circuit گرفته تا Drift، Takeover و Head-To-Head مواردی هستند که باید آنها را کامل کرده و پول کسب کنید.
همچنین یک سری رویداد هم در روز و شب برای بازیکن درنظر گرفته شده که شامل مسابقات زمانی در روز و تعقیب و گریزهای شبانه یا رساندن سایر بازیکنان به Safe House میشود. تمامی این موارد باعث شده تا هم Safe Houseهای جدیدتری را در سطح شهر باز کنید و هم اینکه ماشینهای جدید را برای خریداری آزاد کنید. همانند نسخه پیشین، سیستم Heat در Unbound هم قرار داده شده است. Heat درواقع سطح اخطار پلیس است که نهایت تا سطح پنج افزایش پیدا میکند. هرقدر که سطح هیت بالاتر برود، پلیسها در شهر هوشیاتر بوده و گشتوگذارشان بیشتر است. همچنین در زمان تعقیب، تعداد پلیسهای بیشتر و با امکاناتتری کاربر را تعقیب میکنند.
نکته خوب Unbound این است که پلیسها هم در روز و هم در شب شما را تعقیب خواهند کرد و تنها مشکل، نحوه اسپاون پلیسها به هنگام گشتوگذار در سطح شهر است. زمانیکه سطح هیت بالا باشد، امکان دارد بهصورت تصادفی یک پلیس درکنار یا روبهروی شما ظاهر شود و به مرور زمان، این اتفاق میتواند کاربر را اذیت کند. جدا از موارد ذکر شده، طراحی مسابقات و پاداشی که ارائه میدهند، ارزشمند است.
بعضی از مسابقات نیازمند این است که مبلغی را برای ورودی پرداخت کنید. حال هرقدر که مبلغ ورودی بیشتر باشد، پاداشی که کسب میکنید، ارزشمندتر است. در طول داستان با عبارت «ریسک بالاتر و پاداش بهتر» روبهرو میشوید و این مورد بهخوبی در طراحی مسابقات به کار گرفته شده است.
تمامی مسابقات و فعالیتهای جهان Unbound پاداش خوب و ارزشمندی را ارائه میدهند.
نقد و بررسی گیم پلی Need For Speed Unbound
گیم پلی بازی Need For Speed Unbound شاید در ظاهر و با اولین نگاه همان نید فور اسپید همیشگی باشد که طی سالیان گذشته در عناوین مختلف آن دیده باشید، اما هرگز اینطور نیست! عنوان Unbound ممکن است شباهتهایی را با برخی از عناوین قبلی در سری داشته باشد، اما سازندگان با ساختن این بازی جدید سعی کردهاند تا همه چیز را با سبکی تازه ارائه کنند؛ موردی که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
پلیسها
پلیسها در بازی Need For Speed Unbound واقعا سمج نیستند، اما تعداد زیاد آنها سر راه شما ممکن است اعصابتان را خورد کند! در واقع سازندگان همان سبک Heat را برای سیستم پلیسهای Unbound پیادهسازی کردهاند، اما متاسفانه در اینجا دو تفاوت وجود دارد؛ اول اینکه پلیسها را (حتی با سطح ۵) میتوان خیلی راحت دور زد، دوم هم اینکه اگر از دست آنها فرار کنید، احتمالا خیلی زود دوستان دوناتخور آنها را در نقشه و سر راه خود خواهید دید!
در واقع اگر سطح هیت شما به ۱ هم رسیده باشد، داخل نقشه شاهد تعداد زیادی پلیس خواهید بود که در خیابانها گشت میزنند. این موضوع هنگام توضیح دادن اصلا آزاردهنده نیست، اما وقتی که قصد داشته باشید تا در یک رویداد شرکت کنید و در حال رفتن به سمت آن بروید، چندین بار مجبور میشوید تا به حاشیه جاده و پشت ساختمانها بروید تا پلیس شما را شناسایی نکند.
البته اشتباه نکنید، خلاص شدن از دست پلیس اصلا در بازی Need For Speed Unbound اصلا سخت نیست، اما اینکه پلیس با تعداد زیاد سر یک قرار یک رویداد گشت میزند، باعث میشود تا بیشتر روز یا شب خود را به جای رقابت و درآوردن پول، مشغول دور زدن پلیسها باشید.
کنترل ماشین
کنترل ماشین در عنوان Unbound در ابتدا کمی سخت به نظر میرسد، چراکه سیستم دریفت و گریپ در آن بسیار شبیه به واقعیت شده است. این مورد در بازی Need For Speed Heat هم اجرا شده بود، اما یک تغییر جالب در آن عنوان که با استقبال طرفداران هم همراه شد، اضافه کردن تنظیمات کنترل دریفت و گریپ بود؛ موردی که در عنوان Unbound هم رعایت شده است.شما در بازی میتوانید با انتخاب تجهیزات و حتی موتور دلخواه، ماشین مورد نظر خود را برای دریفت کشیدن یا پیچیدن بدون دریفت (گریپ) بسازید.
همچنین برای اینکه بتوانید با ترمز یا برداشتن پا از روی پدال گاز وارد دریفت شوید، تنظیمات خاصی وجود دارد که به شما اجازه انجام کار را میدهد. با این وجود باید در مجموع گفت که کنترل ماشین در عنوان Unbound بین هر دو حالت گریپ و دریفت به خوبی بالانس شده و شما هرطور که بخواهید میتوانید از تجربه راندن ماشین مورد علاقه خود لذت ببرید؛ بدین ترتیب نه کسی میتواند با سرعت ۱۵۰ مایل بر ساعت بدون اینکه کند شود دریفت بکشد، و نه کسی میتواند پیچهای تند را بدون ترمز کردن رد کند.
کلاسبندی و ارتقا ماشینها
معمولا در بازیهای مسابقهای یک ردهبندی خاص برای ماشینها در نظر گرفته میشود تا با میزان قدرتی که دارند تفکیک شوند. در بازی Need For Speed Unbound نیز ماشینها از رده B تا S+ کلاسبندی میشوند و هر هفته از جریان بازی که میگذرد، می توانید یک کلاس خودرویی که دارید را ارتقا بدهید. همچنین برای ارتقا ماشین، دو بخش تعویض موتور و خرید قطعات بهتر برای آن وجود دارد که میتوانید به واسطه آن، یک موتور قدیمی را هم قدرتمند کنید.
با این وجود نکته خاصی که برای بازی Need For Speed Unbound وجود دارد، این است که قطعات در بازی ردهبندی شدهاند و شما برای گرفتن هر رده تازه، باید حتما گاراژ خود را ارتقا بدهید! این سیستم پیشتر هرگز در عناوین سری تکرار نشده بود و به نحوی از بازیکن بابت وارد کردن قطعات Pro و Sport پولی گرفته میشود. این مورد با توجه به قیمت نهچندان زیادی که برای ارتقا گاراژ وجود دارد، چندان روی گیم پلی بازی تاثیرگذار نیست و با برنده شدن در چند مسابقه میتوانید خرج آن را تامین کنید. اما از نظر داستانی، منطقی است که برای ارتقا یک ماشین با رده S+ گاراژ بهتری داشته باشید!
نتیجه گیری:
بازی Need for Speed Unbound را می توان به عنوان یکی از بهترین شماره های سری از زمان عرضه آندرگروند و موست وانتد نام برد. عنوانی که به لطف تغییرات مثبت ایجاد شده توسط استودیو Criterion، روح تازه ای در آن دمیده شده و هویت منحصر به فرد خودش را به دست آورده است.
تمرکز فراوان برای مسابقات خیابانی، استفاده از افکت های سل شید، لیست کاملی از اتومبیل ها در کنار گیم پلی جذاب و آرکید از جمله دیگر مواردی هستند که به خوبی در آنبند می درخشند. البته مواردی مانند هوش مصنوعی، محدودیت در تکرار مسابقات، تجربه بد چند ساعت اول بازی و بخش های تعقیب و گریز از تبدیل عنوان آنبند به یک عنوان بی نقص جلوگیری کرده اند، اما در مجموع با عنوان به شدت سرگرم کننده ای طرف هستیم که به خوبی مسیر مناسبی را برای آینده سری مشخص میکند.